Foto 2014-08-29 11 22 55

I fredags började jag dagen med ett skolbesök i Landskrona. Väl där fick jag ett telefonsamtal, om en debatt som skulle vara samma eftermiddag i Helsingborg. Egentligen skulle en från GU Riks ta debatten, men jag hade blivit inringd i sista stund. Arrangören berättade att det skulle vara 3000-4000personer i publiken och berättade om upplägget.

Vad jag var inställd på:  En kort debatt på 30 minuter inför flera tusen gymnasieelever. Fokus  var skola, ungdomsarbetslöshet, klimat, bostäder och jämlikhet. Knivskarpt läge med andra ord.

Foto 2014-08-29 14 50 24

Vad som egentligen skedde: Debatt på gigantisk scen med, heliumröster, sex alternativfrågor, godisregn, dragspel,  ”hej, hej Monica” tillika barnprogramledaren Nick Schröder som moderator och en publik på kanske max 100personer,

Låt mig utveckla. Arrangörerna sade att ”Ungdomar tycker inte att politik är så roligt” så för att liva upp det hela behövdes ovanstående komponenter. Vi representanter var tvungna att svara med helium, annars fick vi inte ordet. Och frågorna? Det var t.ex.

” Vad är demokrati för er? Att lyssna, att prata eller att kompromissa?” och
”Vilken är er bästa kompromiss?” Varpå t.ex. MUFs ordförande svarar:  ”Att jag delar godis med mina två systrar”

P1000406
Hela gänget, i bakgrunden står arrangörerna och fyller på nya heliumballonger åt oss.

Om vi tyckte att den 30minuter långa debatten blev tråkig, så kunde vi slänga ut godis för att få med publiken (något MUF utnyttjade medan Ung vänster pratade) och samtidigt ”debatten” fortgick spelade någon snubbe dragspel och kommenterade det vi nyss sagt. Ironiskt eftersom arrangören precis innan debatten sagt att härskartekniker ej var tillåtna.

Som sista fråga säger Nick: ”Denna debatt skulle EGENTLIGEN handla om skola, klimat, jämställdhet, bostadsbrist och ungdomsarbetslöshet. Min fråga är hur hänger dessa frågor ihop?

P1000409-horzScenario: Jag säger med pipig heliumröst att ett fungerande klimat är en förutsättning för att arbeta med de andra frågorna och Nick kör några surfarmoves framför mig. Haha, dör.

Detta var den sjukaste debatten jag varit på och kan liknas med en nollning av ungdomspolitiker. Det var kanske tänkt att vara rolig, men det blev bara löjligt. Det som gör mig mest upprörd är den extrema förminskningen av ungdomars politiska intresse och intelligens. Avslutningsvis sade Nick:

” Ja, egentligen handlar politik mest om att diskutera och kompromissa, så egentligen är det väl knappt någon mening att vi röstar alls.”

Alltså VEM SÄGER SÅ?? Det var tur att så få kom på debatten ,för denna cirkus riktade sig snarare till en målgrupp på 4åringar, inte 16-19åringar.

P100042310629751_825167054173596_152732978315372280_n

Efter debatten gick jag med i Pridetåget med MP Helsningborg. En fin avslutning på en minst sagt konstig jobbdag.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *