Det kan vara nervöst att besöka skolor, då en inte riktigt vet vad en ska säga. Tro mig, jag vet. När jag anordnade mitt första bokbord bestod det av ett musikquiz med en projektor, förstärkare, massvis av godis och roligheter. Det var JÄTTEMYCKET folk hela dagen men antalet personer vi pratat politik med var NOLL.

Idag så tycker jag det är mycket lättare, så tänkte dela med mig lite av mina tips. Jag brukar alltid försöka gå och prata med personer som befinner sig runtom bokbordet, för eleverna kommer inte så ofta fram till en.  Mitt standard-kit när jag går runt ensam är följande: Flyers, medlemsblock, penna och ev.godis.

P1000389

HOOKERN

  • Vill ni ha godis? Följt av: Ni har inte tid o snacka lite?
  • Hejsan, har ni tid och snacka lite?
  • Hej, vill ni ta en bild med oss? (använder #redoför skyltarna)

När du pratar med personer så sök efter sällskap på max 2-3personer, då blir det lättare att hålla en djupare diskussion. Jag föredrar att säga punkten 1&2. Om du hamnar i en situation när du pratar med lite för många personer, typ en hel klass: Fråga om de vill ta en bild, det brukar gå hem!

Foto 2014-08-27 10 40 18

INTRODUKTION

  • Jag kommer från Grön Ungdom, Miljöpartiets ungdomsförbund och informerar lite inför valet. Vad har du tänkt inför valet?
  • Jag kommer från Grön Ungdom, har ni hört talas om oss innan?
    Om ”ja”: Vad har ni hört?

VÅRA HJÄRTEFRÅGOR
Jag kan berätta lite kort om våra prioriterade inför valet (utgå ifrån våra flyers)

Klimat
Det är vår viktigaste fråga som genomsyrar hela vår politik. Alliansen har skjutit upp klimatproblemen på framtida generationer, men VI är ju framtida generationen. Dessutom börjar vi se konsekvenserna av klimatförändringarna med skogsbranden i Västmanland och översvämningarna i Halland. Vi måste göra något nu! Vi vill att det som är dåligt för klimatet ska vara dyrt och det miljövänligare ska vara billigare. Idag är det t.ex. billigare att ta flyget till Stockholm än att ta tåget, och det är ju helt fel.

Öppet och humant Europa och Sverige (vet att detta är från EU-valet men nämner ändå)
Det är läskigt när man pratar om pengar när det handlar om människoliv. Vi är Sverigedemokraternas motpol och vill att fler ska få stanna i Sverige. Alla bör få samma chans i livet, för du kan inte hjälpa vart du är född.

Jämställdhet
Vi vill att du ska bli behandlad lika oavsett kön och också ha samma lön. Uppenbara saker, kan tyckas, men fortfarande år 2014 är det inte så och det vill vi göra något åt! Vi vill införa genuspedagogik i skolan, för ofta tror jag att lärare behandlar tjejer och killar olika utan att tänka på det. Har du/ni märkt av det i er klass? (spinn vidare på deras svar)

Det vi också vill är att preventivmedel ska bli gratis för alla under 26år. 90% av alla vuxna kvinnor någon gång tagit p-piller och fastän kondomer är gratis i Sverige så tar tjejer väldigt stort ansvar när det gäller preventivmedel. Det finns olika preventivmedel och det är ju individuellt vad som passar en bäst, och idag så kostar preventivmedel olika mycket beroende på var du bor i Sverige. Vi vill att det ska vara gratis oavsett var du bor, det är en viktig feministisk fråga för oss.

Vad tycker du om dessa frågorna? Finns det något speciellt du tycker är extra viktigt? (spinn vidare på deras svar, men om du inte får någon specifik fråga så gå vidare till vårt starka kort: skolan.)

Skola
MP driver också skolfrågan väldigt hårt. Vad skulle krävas för att du skulle vilja bli lärare?
(De svarar) Idag är det brist på läraryrket förra hösten var det typ 8 personer som sökte till matte och no lärare som förstahandsval i hela Sverige och om vi inte gör något kommer det fattas typ 45 000 lärare år 2020. Vi i MP vill höja lärarlönen, men också anställa 10 000 fler medarbetare i skolan såsom specialpedagoger, kuratorer mm. Så att alla elever kan få det stöd de behöver och för att läraryrket inte ska vara något ensamyrke.

Alliansen vill lösa skolproblemen genom att ge betyg från 4e klass, dessutom kom i dagarna deras vallöfte att införa ordningsbetyg i skolan, vad tycker du om det?
(De svarar)Vi tror inte att elev på 10år blir mer motiverad av ett underkänt i matte, snarare tvärtom och vi tror också att läraren kan se dem elever som halkat efter. Vi tror nyckeln till bättre skolresultat är fler medarbetare, så att varje elev får det stöd de behöver. Vi har dessutom en läsa, räkna, skriva-garanti. Att när du går ut 3e klass på lågstadiet så ska du kunna läsa, räkna och skriva. Idag sätts ofta stödet inte in förrän i 9e klass, vilket är på tok försent!

Svar på frågor om skolsystem/förstatligande av skola mm: Det vi vill långsiktigt med skolan är att lärare, forskare, politiker och elevrepresentanter sätter sig ner och kommer fram till det bästa skolsystemet, men detta görs inte på ett halvår då detta är en så pass viktig fråga. Det som är felet idag är att det varit på tok för många reformer i skolan som gjort det jätterörigt. MP vill att nästa ska vara ordentligt genomtänkt.

Foto 2014-08-27 11 22 41

Bli medlem:
När du kommit såhär långt så brukar en kunna läsa av hur engagerad och intresserad en elev är, då brukar jag fråga om de vill ta en bild på vad de är #redoför, om jag inte redan frågat.

Sen kan du fråga om hen vill bli medlem! Använd följande argument:

  • Att det är gratis, du behöver bara fylla i den här medlemstalongen.
  • Att det finns olika nivåer av medlemskap, du kan vara superaktiv (ge exempel på aktiviteter) eller få infomejl och följa på facebook. En har olika hektiska perioder i livet, och kan anpassa ens engagemang efter vad som passar. Allting gör skillnad.
  • Säg varför du själv blev medlem. Min historia är t.ex. Jag blev själv medlem när jag var 16år, och det var pga klimatfrågan och jag tänkte ”fan världen kommer gå under, vad kan jag som 16åring göra åt det?” och att inom Grön Ungdom kan man träffa andra ungdomar som kämpar för samma sak och bli peppad. Vi kan påverka samhället mycket fastän vi är unga (ge exempel på olika aktioner och aktiviteter vi gör)

Om eleven inte är så intresserad eller känner att hen måste läsa på mer och höra sig om med de andra partierna: Rekommendera att göra P3s partiquiz/valkompassen el. liknande.

AVSLUTNINGSVIS
Säg att man kan följa oss på Facebook och Instagram om de vill veta mer om oss och att det var jätteroligt att snacka med personen. Om du fått en ny medlem, ta och spara hens mejladress! Då kan vi skicka ett ”Välkommen till Grön Ungdom- mejl, redan samma dag. Jag har skrivit en välkomstmejlmall om ni vill ha det.

Detta är ungefär hur jag lägger upp mina samtal, men det finns ju massor av olika sätt och det gäller att prova sig fram. Kom gärna med era egna tips! Du kan också gå djupare in i alla ämnen beroende på vad eleven brinner för. Denna mall funkar bra i valstugor också, om du pratar med ungdomar!

P1000371 P1000377

P1000375

Bilderna är från dagens skolbesök och valstugehäng i Kristianstad.

LYCKA TILL PÅ ALLA SKOLBESÖK NU, OCH KOM IHÅG, BARA VÅGA! Kram <3

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *