Förra veckan stod beslutet klart att 200 asylsökande ska få flytta in på Hanöhus, i Sölvesborg. Ett beslut som beklagligt nog har mottagits med blandade reaktioner. På Facebook skrivs det kommentarer såsom “Sitt hemma och håll i alla dina ägodelar”, ”Då är det dags att skaffa vakthund” och till sist någon som utbrister ”Vart är världen på väg?”.

Det är skrämmande hur personer kan uttrycka sin åsikt mot personer de aldrig träffat. Tyvärr grundar främlingsfientlighet sig ofta på okunskap och rädsla för förändring. För vad händer i världen egentligen?

Somalia har haft ett inbördeskrig sedan 1991. I Syrien pågår ett fruktanstvärt inbördeskrig som orsakat 150 000dödsoffer varav över 10 000 är barn. Skoningslösa diktaturer och krig har tvingat miljontals människor på flykt, för de inte haft något annat val. De människor som flyttar till Hanöhus, kommer inte hit för att ta över Sölvesborg. De flyr för att slippa uppleva krig bakom husknuten, för att slippa se sina släktingar dö, för att ge sina barn en säker framtid och för att få vara en familj.

Det ska vara en självklarhet att vi, som lever i det välfärdsland som Sverige är, bemöter dessa asylsökande med förståelse och medmänsklighet. Att vi lyfter blicken, välkomnar och visar upp den underbart vackra stad vi lever i från dess bästa sida.

Vi kommer stå upp för de starka individer som vågat lämna allt för att få ett bättre liv. Vi tänker inte tolerera den främlingsfientlighet som uttrycks på Facebook och som finns i så många hem. Miljöpartiet är för ett enat Sölvesborg, Blekinge och Sverige emot fördomar och rasism.

Linh Thorngren
3:a på kommunlistan MP Sölvesborg

Sara Thorngren
Språkrör Grön Ungdom Syd

Sara Josarp
Styrelseledamot Grön Ungdom Blekinge

BLEKINGE LÄNS TIDNING

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *